Stand van zaken

Het is belangrijk in je leven om te weten waar je staat. Waar je staat maakt het namelijk mogelijk om te weten of waar je bent, goed is of dat je eigenlijk ergens anders naartoe wilt. Daarom is het zowel weten waar je staat als weten waar je naartoe wilt datgene wat je nodig hebt om ontwikkeling mogelijk te maken. Vergelijk het maar met een kaart. Wanneer je een kaart hebt met alleen een kruisje waar je naar toe wilt en je weet niet waar je bent, dan kun je niet de juiste weg kiezen. Als er alleen maar op de kaart staat waar je bent, maar je weet niet waar je naar toe wilt, heb je in principe niks aan die kaart.

In ons leven werkt het precies hetzelfde. Het is daarom goed om te weten waar sta ik in mijn leven en dat wegzetten waar je eigenlijk naartoe wilt in je leven. Natuurlijk zijn er gebieden in je leven die heel goed gaan en tegelijkertijd zijn er gebieden waarin je een uitdaging hebt. Om deze gebieden te kunnen indelen bestaat er zoiets als de Wheel of Life. De Wheel of Life bevat alle aspecten waar je in je leven mee te maken hebt.

Op basis van deze gebieden willen we je uitnodigen om voor jezelf op papier te zetten hoe goed het in je leven gaat met al deze aspecten. Wellicht kun je een cijfer geven van 0 tot 10 waarbij 10 het hoogst is. Wanneer het heel goed gaat met je studie of carrière gaat dan geef je dit gebied bijvoorbeeld een 8. Echter kan het zo zijn dat door je carrière je eigenlijk heel weinig tijd hebt voor sociale contacten en je dit gebied een 3 geeft.
Op deze manier kun je aangeven wat de huidige stand van zaken is in je leven. Om deze oefening goed te doen, is het verstandig om hier rustig voor te gaan zitten en alle aspecten van het gebied mee te nemen. Zo zou het kunnen zijn dat je contact met de ene kant van de familie goed is en met de andere kant van de familie niet. Neem beide dan in overweging om te komen tot een eerlijk cijfer.

Onderstaand deze gebieden:

1. Werk / Carrière / Studies
2. Financiën / Financiële gezondheid
3. Gezondheid en beweging
4. Sociale contacten / vrienden
5. Familie
6. Liefde en romantiek
7. Recreatie / ontspanning / plezier
8. Maatschappelijke bijdrage
9. Persoonlijke groei
10. Zingeving / spiritualiteit
11. Zelfbeeld

Over de schrijver
Reactie plaatsen