Reden 5: NLP voor de zoektocht naar wie je bent
15 maart 2016 

Reden 5: NLP voor de zoektocht naar wie je bent

Veel mensen weten niet wat Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is en wat je ermee kunt. Middels 6 redenen geven we aan wat je met NLP kunt en wat NLP je kan opleveren.

Reden 5: NLP voor de zoektocht naar wie je bent

Het hele leven bestaat uit een zoektocht wie je nu precies bent en hoe je hier een expressie van kunt zijn. Je gaat op zoek naar authenticiteit. Wat maakt jou nu jou en uniek op deze wereld. Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk en zelf niet in woorden uit te drukken. Want zodra je zegt “Ik ben ……” dan ben je dit niet meer maar dan heb je je geïdentificeerd met iets of iemand. We noemen wie je bent in NLP ook wel een transverbaal proces. Het is niet meer in woorden uit te drukken want zodra je dat wel doet, is het een stuk van jezelf maar niet de totale Zelf. NLP laat je inzien dat je identiteit is opgebouwd uit lagen net als een ui. Elke keer komt er een laag bij en als de ui rijp is dan heeft hij zijn vorm aangenomen. Onze identiteit bestaat ook uit lagen. Deze lagen worden gebouwd door onze ervaringen. Deze ervaringen interpreteren we en slaan we op. Het zijn geconditioneerde lagen op de eigenlijke kern die je bent. Let wel, je hebt deze lagen nodig om goed te kunnen functioneren maar je HEBT een laag en BENT hem niet.

NLP geeft je een kaart om op zoek te gaan naar je authentieke IK. Wie ben je nu in de kern en hoe kun je hier, los van invloeden van buitenaf, aan vasthouden. Wie je bent is een kerngevoel dat diep van binnen zit en gekoppeld is aan je hart. Dus hoe kun je leven vanuit het hart met dankbaarheid, acceptatie en mededogen. Wanneer je eenmaal hebt ervaren hoe het is om te leven vanuit je authentieke IK en vanuit het hart, dan zal je wereld veranderen en geldt de wet van de aantrekkingskracht. Wat je uitstraalt is hetgeen je terugkrijgt. Liefde brengen is liefde krijgen. Respect brengen is respect krijgen. Harmonie brengen is harmonie krijgen.
In de NLP-opleidingen werken we met rollen. Dit is iets tastbaarder dan de identiteit. Welke rollen vervul je in het leven? Zo ben je dochter/ zoon, student/ werknemer, vriendin/ vriend. En elke rol brengt zijn eigen gedrag met zich mee. Door je te identificeren met de rol gaat er een gigantisch potentieel van jezelf open en tegelijkertijd beperk je jezelf hiermee. Met NLP ga je je de-identificeren met je rollen. In die zin dat je rollen hebt maar niet bent. Door de rollen los te laten kom je steeds dichter bij jezelf. Een oefening die je kan helpen is de volgende. Schrijf eens 20 rollen op die je vervult in je leven. Nadat je dit hebt gedaan, zeg je hardop “Ik ben …bv moeder” Je wacht even en dan zeg je “Nee dat ben ik niet, dat is een rol die ik vervul”. Als je alle rollen hebt gehad, dan wacht je weer even en dan stel je jezelf de vraag “Als ik al deze rollen niet ben, wie ben ik dan wel”? Op dat moment zeg je niets maar voel je enkel wat er gebeurt. Deze oefening is makkelijker als je hem met iemand anders doet maar je kunt hem ook alleen doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen