Reden 4: NLP voor veranderingen in je denken en waardehiërarchieën
15 maart 2016 

Reden 4: NLP voor veranderingen in je denken en waardehiërarchieën

Veel mensen weten niet wat Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is en wat je ermee kunt. Middels 6 redenen geven we aan wat je met NLP kunt en wat NLP je kan opleveren.

Reden 4: NLP voor veranderingen in je denken en waardehiërarchieën

Ken je het gezegde “Als je blijft denken zoals je altijd gedacht hebt, blijf je doen zoals je altijd gedaan hebt en blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen” In NLP geldt dit gezegde ook. NLP maakt het mogelijk om een diepere zoektocht naar binnen te beginnen. Ons denken vormt een van de fundamenten die maken wat we doen. Dit zowel individueel als collectief. In Nederland of het Westen denken mensen geheel anders dan mensen in China of het Oosten. Ze hebben een compleet andere gedachtegang en handelen daarmee vanuit geheel andere principes, die net zo waar zijn als die van ons. Het merendeel van ons denken is onbewust en ligt diep in ons onderbewuste verborgen. In NLP leggen we contact met het onderbewuste om ons denken bewust te maken en na te gaan welke overtuigingen ten grondslag liggen aan gedragsmatige patronen. Deze overtuigingen kunnen in een ver verleden zijn ontstaan. Ze zeggen iets over hoe jij naar de wereld kijkt en hoe jij de werkelijkheid ervaart. Je hoort overtuigingen ook terug in de taal. Bijvoorbeeld “Zo is het toch’’. “Het is zo klaar als een klontje”. “Dit is echt waar”. Onze overtuigingen bieden ons houvast om de wereld te begrijpen zoals we denken dat hij is.
NLP laat je inzien welke overtuigingen diep in jezelf geworteld zitten. En juist het opsporen van belemmerende overtuigingen die je tegenhouden om bepaalde acties te ondernemen. Deze belemmerende overtuigingen worden blootgelegd om te kijken hoe ze je altijd hebben geholpen en hebben tegengehouden om ze dan te veranderen in overtuigingen die juist bevorderend werken. Je kunt je, denk ik, wel voorstellen dat als je van jezelf niet zo’n hoge pet op hebt, met een overtuiging als ‘Ik ben het niet waard’, dat je wereld er anders uitziet dan dat je deze hebt veranderd in een overtuiging ‘Ik mag er zijn zoals ik ben’.

Naast de overtuigingen helpt NLP op hetzelfde niveau in de zoektocht naar je drijfveren en motivatoren. Waarom doe ik wat ik doe en wat vind ik nu echt belangrijk en waardevol in mijn leven? Wat maakt mijn leven de moeite waard? Als je hier antwoord op hebt, is het van belang om hiervoor ook te kiezen. Als je waardering belangrijk vindt, dan zul je er alles aan doen om dit te krijgen. Echter heeft elke waarde ook een schaduwzijde. Zo kan tegenover waardering bijvoorbeeld afwijzing staan. Je zult er alles aan doen om gewaardeerd te worden en ook er alles aan doen om niet afgewezen te worden. Hier liggen de fundamenten van je gedrag. Want welke waarde wil je realiseren en in welke schaduwkant wil je niet terecht komen? Ze zijn allebei tegelijkertijd aanwezig maar een heeft de voorkeur. Test het maar. Toen je vroeger studeerde, deed je dit om te slagen of om niet te zakken? Kom je op tijd bij een afspraak om op tijd te zijn of om niet te laat te komen? Werk je hard voor je baas om waardering te krijgen of om niet afgesnauwd te worden? Ze zijn beiden aanwezig maar waar ligt je voorkeur?

Hoe meer je in staat bent om in kaart te brengen wat je drijft, des te beter ben je in staat om te kiezen voor het leven dat je wilt leiden. Je kunt dan regisseur worden over je eigen leven en elke keer opnieuw checken of je nog op je pad zit of niet. NLP geeft je hiervoor de handleiding om het heft in eigen handen te nemen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen