Reden 2: NLP voor verandering in je gedrag
15 maart 2016 

Reden 2: NLP voor verandering in je gedrag

Veel mensen weten niet wat Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is en wat je ermee kunt. Middels 6 redenen geven we aan wat je met NLP kunt en wat NLP je kan opleveren.

Reden 2: NLP voor verandering in je gedrag
Van ons gedrag zijn we ons in de meeste gevallen niet bewust en dat is maar goed ook. Onbewust handelen we op de automatische piloot. In NLP noemen we dit geconditioneerd gedrag. Dit is gedrag dat je ergens in je verleden hebt aangeleerd omdat het nuttig is in bepaalde situaties. Echter gedrag dat nuttig was in het verleden hoeft nu niet meer nuttig te zijn. Het kan je juist tegenwerken. En vaak zijn we ons van dit gedrag, achteraf, wel bewust. Ik geef meestal het voorbeeld van roken. Stel je voor je wilt stoppen met roken. In je hoofd weet je heel goed dat je die sigaret niet meer moet pakken maar voordat je het weet, heb je hem alweer in de mond. Op het moment zelf is het oké maar als je klaar bent met de sigaret, komt spijt of schuld om de hoek kijken. We kunnen dan wel het gedrag achteraf benoemen – dat je de sigaret in je mond hebt gestopt – maar niet het onbewuste gedrag dat maakt dat je toch die sigaret hebt gepakt. Het gedrag dat uit is op het verlangen van de sigaret, is zo groot dat de automatische piloot het overneemt. Onze emoties die ons gedrag bepalen zijn namelijk sterker dan onze ratio.

Gedragsverandering bij NLP is dan ook meer dan gewoon zeggen dat je iets anders gaat doen. We gaan uiteenrafelen hoe het gedrag tot stand komt, welke stappen er vooraf gaan aan het uiteindelijke gedrag en NLP zorgt ervoor dat je onderbewuste gaat leren hoe het automatisch het nieuwe gedrag oproept in situaties waar het gedrag gewenst is. Bij gedragsverandering kun je denken aan fobieën, angsten, emoties, sociale omgang, stoppen met roken, eten etc.

Over de schrijver
Reactie plaatsen