4 fundamenten om je droom te realiseren
31 mei 2016 
in Hypnose

4 fundamenten om je droom te realiseren

Leef jij je droomleven? Hoe komt het dat sommige mensen hun dromen realiseren en anderen niet? In dit artikel geven we je 4 fundamenten die je helpen om je dromen te realiseren.

Durf te dromen
Ieder mens heeft als kind dromen over hoe de toekomst zal zijn en wie het kind wil zijn in de toekomst. Naarmate we ouder worden verliezen we dat kinds stuk uit het oog. We luisteren naar adviezen van anderen en we leren ons te focussen op zaken waarvan we maatschappelijk denken dat ze belangrijk zijn. Hierdoor verliezen we een mooie kwaliteit, namelijk vanuit ons vrij denken beelden te creëren die onze diepste verlangens weergeven. Kinderen hebben de prachtige kwaliteit om onbevangen te zijn en zonder beperkende gedachten zich in te leven. Omdat je dit vroeger als kind deed, zit deze kwaliteit nog steeds in je. Om dromen te realiseren, is het goed om deze kwaliteit weer in jezelf op te roepen. Durf daarom te dromen. Neem tijd om met dit proces aan de slag te gaan. Vertrouw op deze diepliggende kwaliteit en word je tevens bewust van mogelijke belemmeringen die opkomen. Laat deze voor wat ze zijn en focus je op je droom. Zo kan het je helpen om achterste tevoren te denken. Ga naar de toekomst toe en stel je voor dat je je levensverhaal verteld aan je kleinkind. Wat zou je dan vertellen waardoor het verhaal en de droom overeenkomen? Ondersteunend helpt het om te werken met moodboards.

Zorg voor 5 basisovertuigingen
Om een droom te realiseren heb je een juiste mindset nodig. Zolang je geen regie hebt over je droomproces, hou je jezelf tegen. Wanneer we kijken naar een droomproces ofwel doelrealisatie dan zijn er 5 elementen waar je aandacht voor dient te hebben. Deze elementen zijn:

  1. De persoon die de droom wilt realiseren.
  2. Het plan om de droom te realiseren.
  3. Het gedrag dat vertoond wordt om de droom te realiseren.
  4. Het te belopen pad om de droom te realiseren.
  5. De realisatie van de droom.

Op basis van deze 5 fundamentele elementen dien je 5 basisovertuigingen te hebben. Zolang je deze overtuigingen niet hebt, heeft dit impact op je droomrealisatie en is de kans op stagnatie of falen groot. De 5 basisovertuigingen zijn:

  1. Ik ben het waard om deze droom te realiseren!
  2. Ik ben capabel om deze droom te realiseren!
  3. Mijn gedrag is ethisch om deze droom te realiseren!
  4. Het is mogelijk om deze droom te realiseren!
  5. Ik wil/ heb het verlangen om deze droom te realiseren!

Check bij jezelf of deze basisovertuigingen aanwezig zijn. Ben eerlijk en geef per overtuiging een cijfer tussen de 0 en 10. Soms helpt het om toe te voegen hoeveel je hart, buik en hoofd dit geloofd. De diepgang hierachter behandelen we niet in dit artikel. Evalueer aan het einde aan welke overtuiging je nog dient te werken om je droom daadwerkelijk te realiseren.

Empower je zelf
Elke droom kent uitdagingen die je tegenkomt terwijl je je droom aan het realiseren bent. Sommige uitdagingen op de weg kun je incalculeren, andere komen onverwacht. Belangrijk is dat je jezelf empowert en dat je weet hoe je dit doet. Belangrijk hierin is focus. Een topsporter weet als geen ander hoe om te gaan met tegenslagen. Juist door zich niet te focussen op de tegenslagen maar op de droom, blijft de topsporter gemotiveerd. Het is niet alleen de droom maar ook de WHY van de droom. Wat gaat deze droom persoonlijk opleveren? Deze laatste noemen we ook wel de driver en empowert je zelf om door te zetten wanneer het tegenzit. Een hulpmiddel is om de droom te visualiseren en dan contact te maken met alle positieve emoties die horen bij deze droom. Emoties zijn namelijk energie en sturen je gedrag.

Vier mijlpalen
Om tot een droom te komen moet je mijlpalen realiseren. Mijlpalen dienen als feedbackmechanisme waardoor je weet of je op de juiste weg bent. Zo hoorden we pasgeleden van iemand dat hij deelnam aan een hardloopwedstrijd van 100 km. Hij zag de wedstrijd niet als 100 km maar als 10 x 10 kilometer. Na elke 10 kilometer vierde hij zijn mijlpaal en dit gaf hem de energie om door te gaan naar de volgende mijlpaal. Hoe jij je mijlpaal viert, is uiteraard aan jezelf. Geniet in ieder geval van de reis en de overwinningen die je tussendoor boekt.

Veel plezier met het realiseren van je droom.

Over de schrijver
Reactie plaatsen