5 tips voor stress vermindering

Voel jij je op vakantie meer ontspannen dan wanneer je in je dagelijks ritme zit? Waarschijnlijk wel. Zonder dat je het weet, komt je lichaam door een druk bestaan op spanning te staan. We noemen dit ook wel stress. Bij stress gebeurt er veel in ons lichaam. Zo maakt ons lichaam hormonen (adrenaline, noradrenaline, cortisol) aan die ervoor zorgen dat je o.a. alert wordt, meer focus hebt en meer energie krijgt. Bij te veel stress maakt ons lichaam een te grote hoeveelheid cortisol aan. Hierdoor raken de bijnieren uitgeput en heb je juist minder energie, kun je niet meer helder denken en wordt je bewustzijn beperkt. Mensen die veel stress ervaren of weleens een burn-out hebben gehad, herkennen deze kenmerken. Onderstaand geven we je 5 tips waardoor je stress kunt verminderen.

1) Blijf ademen
Een van de reacties van ons autonome zenuwstelsel is dat de ademhaling veranderd. Deze wordt onregelmatig en soms vastgehouden. Dit heeft een enorm effect op ons hartritme. Ons hart dient bij stress veel harder te werken en dit brengt ons lichaam in disbalans. Ook je hart heeft rust nodig. Er is tegenwoordig veel wetenschappelijk onderzoek naar de functie van ons hart bij stress. Het Hearthmath Institute houdt zich hier onder andere mee bezig. We dienen te leren om hartcoherentie te creëren. Dit doen we door onze ademhaling. Vanuit hartcoherentie is een goede ademhaling tussen de 4-6 ademhalingen per minuut. Bij 6 ademhalingen per minuut zou je 4 seconden inademen en 6 seconden uitademen. Door dit regelmatig te doen, merk je vanzelf dat je in de rusttoestand komt. Een goede app die je hierin begeleidt is de Respiroguide.

2) Doe de 6 seconde stress release methode
Er is een makkelijke manier om stress te verminderen. Dit kan al in 6 seconden. De “6 seconds stress release method” komt van Dr. Stroebel die zijn patiënten snel wilde leren ontspannen. De methode stelt je in staat om je parasympatische zenuwstelsel te activeren waardoor je in de rusttoestand komt. De methode werkt als volgt:

  • Ontspan je ogen
  • Adem in en maak een glimlach
  • Zet een sprankeling in je ogen
  • Adem uit, ontspan je kaak en zeg HAAAAA

3) Leer lichaamssignalen herkennen
We hebben 2 richtingen waar ons bewustzijn zich op kan focussen. Uptime betekent dat het bewustzijn naar buiten is gericht. Je focust je dan op de informatie die je ziet, hoort en voelt in de buitenwereld. Intime betekent dat het bewustzijn naar binnen is gericht. Je focust je dan op je denken, emoties en fysiologische reacties van je lichaam. Om stress eerder te herkennen en op in te spelen, is het goed om je bewustzijn vaker op je lichaam te richten. Welke signalen krijg jij wanneer je stress ervaart? Door hier bewust van te zijn, kun je eerder dingen ondernemen om stress te verminderen. Mensen met een burn-out weten dat ze signalen keer op keer genegeerd hebben. Worden deze signalen te vaak genegeerd dan neemt het lichaam drastische maatregelen zodat je wel luistert naar het signaal. Ontwikkel daarom lichaamsbewustzijn. Je lichaam is zeer goed in staat aan te geven wat het kan hebben en wat niet. Leer wat je grenzen zijn!

4) Stop met vergelijken
Een van de dingen die wij als mens doen, is vergelijkingen maken. Deze hebben we nodig om te kunnen ervaren en betekenis aan onszelf en de wereld te geven. Sommige vergelijkingen zijn nuttiger dan anderen. Een vergelijking die je te veel stress kan opleveren, is de vergelijking van jezelf met je ideale zelf.

Aan de ene kant is het goed om je te vergelijken met je ideale zelf. Dit maakt het namelijk mogelijk om doelen te realiseren. Bij het stellen van doelen maak je een voorstelling hoe je wilt zijn ten opzichte van hoe je nu bent. Dit geeft drive en motivatie. Wanneer je deze vergelijking echter te veel inzet, dan ben je altijd maar op zoek naar je ideale zelf. Heb je deze eenmaal gecreëerd, dan is het weer niet goed omdat je je ideale zelf alweer opnieuw gedefinieerd hebt. Perfectionisten gebruiken dit patroon veel en zijn hierdoor telkens naar iets op zoek. Veelal is dit vanuit angst gestuurd.

Zorg er daarom voor dat je bewust bent hoe je deze psychologische vergelijking gebruikt en controleert. Soms is acceptatie zoals je nu bent voldoende. Leer je huidige zelf dan ook te appreciëren. Dit zorgt voor balans en rust.

5) Verander af en toe van omgeving
Verander af en toe van omgeving. Wanneer je bijvoorbeeld lang achter de computer hebt gezeten, sta dan op en ga even naar een andere plek. Het voordeel is dat je andere impulsen krijgt. Je schiet als het ware even uit trance. Net als bij het te lang lezen van een boek, is het goed om even het boek weg te leggen en dan op een later tijdstip weer verder te gaan. Soms lijkt het dat je tijd verliest door even iets anders te doen, maar je brein heeft rust nodig. Door bijvoorbeeld even de natuur in te stappen, ontspan je meer, kun je je hoofd leegmaken en zul je daarna weer effectiever aan de slag kunnen.

We wensen je veel plezier met de tips om stress te verminderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen