Je potentieel

Volgens mij weet ook jij dat er meer in je zit dan dat je laat zien. Zou het dan niet mooi zijn om te weten hoe je je eigen potentieel kunt aanboren om meer uit jezelf te halen? Onderstaand geven we je 5 tips om je ware kracht in werking te stellen.

1) Weet je WHY
Om je potentieel aan te boren, dien je een drive te hebben. Deze drive is de WHY, het waarom van je doel. Heb je weleens een doel gerealiseerd en dacht je: “Is dit het nu?” Of gestopt met realiseren van een doel omdat je geen motivatie meer had? De connectie met je WHY laat jouw emotionele kracht vrijkomen en geeft energie, doorzettingsvermogen en volharding. Vergelijk het met het afkicken van een verslaving. Soms krijg je in het proces, om van je verslaving af te komen, een dip. Het is dan van wezenlijk belang dat je contact kunt maken met de reden waarom je wilt stoppen. Het contact met de WHY geeft nieuwe instructies aan je mind. En omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, geeft je lichaam de juiste emotionele en fysiologische reactie.

2) Focus op wat je wel wilt
Wist je dat je brein geen ontkenning kent. Denk maar eens aan een kat die geen muis achterna zit. Om dit te kunnen voorstellen, heb je de muis waarschijnlijk allang voorgesteld. Daar ons brein interne voorstellingen nastreeft, is het dus goed om te weten wat je je voorstelt. Wanneer je tegen jezelf blijft zeggen wat je niet wilt, reageert je brein en je lichaam daar direct op. Geef daarom niet aan dat je bepaalde gevoelens als frustratie, boosheid of onmacht niet meer wilt hebben en geef aan wat je wel wilt hebben in plaats daarvan. Hierdoor zorg je ervoor dat je je interne communicatie optimaal benut om de juiste mindset te creëren.

3) Weet waar je potentieel zit
In je leven ben je gevormd. Door je ervaringen ontwikkel je vaardigheden, emoties, gedragspatronen, strategieën hoe ergens mee om te gaan en overtuigingen over jezelf en de wereld. Al deze ervaringen worden opgeslagen als herinneringen. In je reptielenbrein en emotionele brein liggen deze ervaringen opgeslagen. Zij zijn sturend voor je dagelijkse gevoelens en handelingen. Wil je daadwerkelijk je potentieel aanboren, dan zul je dit stuk van je brein moeten aanspreken. Maar hoe doe je dat? Allereerst kun je teruggaan naar een eerdere ervaring waarin je bijvoorbeeld zelfvertrouwen had. Door terug te gaan naar deze situatie en je voor te stellen als zijnde weer aanwezig, geef je instructies aan je emotionele brein om ook die gevoelens van zelfvertrouwen weer te activeren. Dit gebeurt automatisch. Het kan zijn dat de gevoelens niet zo sterk waren als in de ervaring zelf. Mocht dit zo zijn, dan kun je je bewust worden dat elk gevoel een omwenteling maakt in je lichaam. Door contact te maken met de stroming van dit gevoel, kun je het laten versnellen. Laat zelfvertrouwen maar eens 2 keer sneller draaien en merk wat voor een effect dit heeft. Zoek uiteraard naar de draaiing die het best bij jou past.

Ook is het mogelijk je te verplaatsen in iemand anders waarvan jij denkt dat deze persoon zijn potentieel aanboort. Maak contact met de persoon zijn kwaliteit en ervaar hoe deze kwaliteit effect heeft op jou. Je kunt ook in de huid duiken van deze persoon zodat je die persoon even wordt.

4) Bedenk het niet, belichaam het
In onze westerse maatschappij hebben we veelal geleerd om ons hoofd te gebruiken. Denken is goed, denken en voelen is beter echter denken, voelen en handelen is het best. Ons denken geeft betekenis aan dingen, interpreteert en analyseert. Ons voelen geeft ons feedback over wat we belangrijk vinden en ons handelen zorgt voor de concrete resultaten. Denk daarom niet alleen over je potentieel maar voel het en kom tot actie. Door in actie te komen, wordt je lichaam geactiveerd en komt energie vrij. Luister daarom naar de signalen van je lichaam en reageer erop. Je lichaam geeft je op dat moment een signaal.

5) Verander je overtuigingen
Soms is je potentieel wel aanwezig maar komt het niet vrij door belemmerende overtuigingen die je hebt over je jezelf of je potentieel. Vergelijk het met de zon achter de wolken. De zon is aanwezig maar niet zichtbaar door de wolken. Wanner je er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat je geen daadkracht hebt, zul je daadkracht ook niet in jezelf activeren. Het is goed om te beseffen dat als je dergelijke uitspraken maakt, het niet anders kan zijn dat je deze kwaliteit wel bezit. Iets wat we kunnen benoemen en als concept kennen, bezitten we.

Het begint om eerst te detecteren welke overtuigingen je tegenhouden om je potentieel in te zetten. Schrijf ze gewoon eens op. Ga dan op zoek naar een ‘counter example’. Hiermee bedoelen we een tegenvoorbeeld waaruit blijkt dat je overtuiging niet waar is. Dus wanneer je tegen jezelf zegt dat je geen zelfvertrouwen hebt, ga dan op zoek naar ervaringen waaruit het tegenvoorbeeld waar is. Er zijn momenten genoeg. Al is het maar dat je jezelf vertrouwt om op tijd op het werk te komen of ’s morgens weer wakker wordt. Mensen ervaren juist het ontbreken van kwaliteiten in specifieke situaties en gaan dit snel generaliseren. Door uit de generalisaties te blijven, kun je merken dat je de kwaliteiten wel hebt echter niet altijd inzet.

Overtuigingen zijn de filters waarmee je naar de werkelijkheid kijkt. Ben je daarom bewust dat het alleen jouw werkelijkheid is die jij geloofd en nuttig vindt om in te functioneren.

We wensen je veel plezier met het aanboren van je potentieel.

Over de schrijver
Reactie plaatsen