Nijmeegse vierdaagse: Tip 3

Tip 3: Energiebeheer

Stel, je bent vrolijk op gestaan en gaat met een glimlach naar het werk. Op je werk zie je je mannelijke collega chagrijnig binnenkomen. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Voordat je het weet, ervaar je ook een gedeelte van zijn chagrijnigheid. Andersom kan natuurlijk ook. Het verkeer zat tegen, je bent te laat en je voelt je alles behalve vrolijk. Toch wanneer je je opgewekte en humoristische collega ziet, merk je dat je je al een stuk beter voelt dan toen je binnenkwam.

Eén van de redenen van dit fenomeen heeft te maken dat je over duizenden spiegelneuronen beschikt. Het zijn onze spiegelneuronen die het mogelijk maken om iets, als bijvoorbeeld fietsen, aan te leren. Zij maken het mogelijk dat je eerst iets kunt nadoen alvorens het door herhaling en oefening eigen te maken. Spiegelneuronen spelen een belangrijke rol bij het begrijpen en interpreteren van handelingen van anderen, zo ook emoties. Hierdoor is het dus mogelijk om een emotionele toestand van een ander op te pikken.

Naast de emotionele toestand ben je ook in staat om te resoneren op het energieniveau van een ander. Heb je wel eens op een verjaardagfeest naast iemand gezeten en daarna het gevoel gehad dat je helemaal leeg (gezogen) was? Bij het lopen van de Nijmeegse vierdaagse is het goed om hier rekening mee te houden. Het is tijdens het wandelen goed om bewustwording te hebben over wat er om je heen gebeurt. Welke mensen lopen om je heen? Welk energieniveau hebben ze? Hoe zitten ze emotioneel in hun vel? Mocht je hier last van hebben, verplaats je dan naar voren of achteren totdat je het idee krijgt dat je er geen last meer van hebt. Op deze manier houd je het langer vol en blijft jouw energieniveau op peil.

Je kunt vooraf een oefening doen om ervoor te zorgen dat je energieniveau op peil blijft of terug weet te winnen.

Stap 1
Ga gegrond staan met de benen op heuphoogte. Laat je armen naast je lichaam rusten. Adem diep in en uit. Bij het inademen, adem je ontspannenheid in en bij uit ademen spanning uit. Doe dit ongeveer 5 keer.

Stap 2
Sluit je ogen en roep een ervaring op die je heel veel energie gaf. Misschien als je spreekt over je passie, of dat je met een hardloopwedstrijd binnen de tijd over de streep kwam. Als je een ervaring hebt, merk dan op waar in je lichaam je het eerst die energie voelt. Ga in gedachte naar die plek.

Stap 3
Terwijl je in gedachte bij de plek bent, maak je de emotie van energie groter en sterker. Visualiseer hoe energie door elke cel van je lichaam gaat. Terwijl je dit doet, geef je de energie een kleur.

Stap 4
Maak nu die kleur groter en groter in je lichaam. Zelfs zo groot dat de kleur groter wordt dan je lichaam. Ervaar hoe de kleur als een deken over je heen vloeit. Je zou kunnen zeggen dat deze kleur vanaf nu als een soort beschermdeken over je heen stroomt zodat je negatieve energie afstoot.

Stap 5
Wanneer je de kracht van deze kleur ervaart, veranker dan de kleur.. Ankeren wil zeggen dat je een emotie koppelt aan een stimulus. Dit kan op verschillende manieren. Een van de manieren is om bovenstaand proces vaker te herhalen en dan enkel nog aan de kleur te denken. Je zult merken dat het gevoel automatisch omhoog komt. Tevens kun je het gevoel van energie koppelen aan een voor jou uniek woord. Bij het uitspreken van het woord zul je merken dat het gevoel omhoog komt. Een laatste manier kan bijvoorbeeld door een handgebaar te maken die past bij deze energie. Zorg ervoor dat je energie, bij de vorige stappen, op zijn hoogst is en maak dan het gebaar. Herhaal dit proces enkele malen.
Uiteraard is muziek, zoals beschreven bij de vorige tip, ook een goed middel om in te zetten.

Bij deze tip en oefening geldt ook dat hoe vaker je dit oefent, hoe sneller je in staat bent je energieniveau direct krachtig te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen