Nijmeegse vierdaagse: Tip 1

Over ongeveer 4 weken gaat de 100ste Nijmeegse vierdaagse van start met zo’n 42000 deelnemers. Mocht je deelnemen of deelgenomen hebben dan weet je dat fysieke en mentale voorbereiding je enorm kan helpen om met gemak en plezier de vierdaagse uit te lopen.

In de komende 4 weken willen wij jou als wandelaar een aantal tips meegeven zodat je je mentaal optimaal kunt voorbereiden. De eerste tip van de week gaat over visualisatie.

Tip 1: Visualisatie

Ken je dat gevoel dat je iets wilt maar niet weet hoe je dit kunt bereiken? Een belangrijke presentatie die goed moet gaan, die speech op je beste vriend zijn trouwerij die iedereen aan het lachen moet maken of voor nu het lopen van de Nijmeegse vierdaagse? Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar ook jij kent vast het gevoel van ‘moeten of willen’ presteren.

Wat als we je nu vertellen dat je het lopen van de vierdaagse makkelijker kunt maken? Keyword is visualiseren. Veel topsporters en succesvolle mensen in de zakenwereld gebruiken deze methode om zich optimaal voor te bereiden op de prestatie die ze willen leveren.

Laten we het voorbeeld van een F1 coureur nemen. Een F1 coureur neemt voor de wedstrijd alle bewegingen die voorafgaan aan de race door in zijn hoofd. Zoals wanneer te remmen of gas te geven, welke bocht zal volgen en waar in zijn lijf hij de G krachten zal voelen en op welk moment. Nu klinkt dit een beetje vaag maar het is bewezen dat ons brein geen verschil kent tussen de werkelijkheid en het beeld wat je voor jezelf creëert.

Uit onderzoek is gebleken dat proefpersonen die dagelijks een kwartiertje spierspanning of-sterkte van hun pink trainden met een gewichtje, na twaalf weken een vinger hadden gecreëerd die 53% sterker was geworden. Ditzelfde hebben ze een andere groep proefpersonen laten doen maar dan door middel van visualisatie, zonder gewichtjes. Wat bleek, ook deze groep was in kracht vooruitgegaan, met maar liefst 35%. Je zou dus kunnen zeggen dat door visualisatie jij je body en mind kan programmeren. Want, where attention goes, energy flows! Dus, wat wil je met je visualisatie bereiken om de vierdaagse makkelijker te lopen?

Visualisatie proces:

  1. Ga op een plek zitten waar je je rustig voelt en waar je voorlopig niet gestoord kan worden.
  2. Stel jezelf een helder en duidelijk doel. Beschrijf dit met positieve woorden en beschrijf ook met welk state of mind (gevoel) je jou doel/ prestatie wilt behalen.
  3. Neem een ontspannen houding aan, en focus je op een punt op de muur iets boven ooghoogte. Adem rustig in en uit, neem de tijd om naar je ademhaling te luisteren. Neem ook de geluiden van je omgeving in je op. Doe dit ongeveer 3 minuten.
  4. Spreek hardop je doel uit en zeg dat je dit voor de komende 10 minuten gaat visualiseren. Sluit je ogen, stel jezelf je beeld voor en begin met visualiseren. Belangrijk hierbij is dat je dit vanuit je eigen perspectief doet. Jij ziet met je eigen ogen, hoort met je eigen oren en jij ervaart wat jij wilt ervaren.  Maak de beelden zo duidelijk mogelijk voor jezelf.
  5. Herhaal dit proces het liefst iedere dag 1 keer. Bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, of in de ochtend voordat je gaat werken. Maar herhaal deze oefening ook gewoon in gedachten wanneer je op de fiets zit. Hoe vaker je het proces herhaalt hoe krachtiger het positief effect namelijk zal zijn.

Tip:

Heb je moeite met visualiseren vanuit je eigen ogen? Stel je dan voor dat je midden in de bioscoop zit. In de bioscoop speelt zich een film af met jou in de hoofdrol. Merk je dat je vertrouwd raakt met dit beeld? Stap dan eens in de film en merk het verschil op.

Veel plezier met visualiseren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen