Niet, niet, niet.... of toch wel?
07 december 2016 

Niet, niet, niet.... of toch wel?

Denk eens NIET aan een roze kangoeroe al huppelend door een drukke winkelstraat. Waarschijnlijk heb je nu toch die roze kangoeroe op je netvlies. En we vroegen je nog wel er niet aan te denken. In onze taal gebruiken we vaak ontkenningen zoals geen, minder en niet terwijl onze onbewuste mind die ontkenningen helemaal niet kent. De aandacht van onze onbewuste mind gaat naar hetgeen achter de ontkenning staat en ziet dit als de instructie om op te volgen. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is bewust te worden van hoe je je verhaal vertelt.

Ontkenningen bestaan alleen in onze taal ofwel onze interne en externe dialoog. In beelden, geluiden, gevoelens, smaak en geur ontbreken deze. Je kunt pas ergens niet aan denken als je er eerst wel aan gedacht hebt. Als je niet aan je beste vriend(in) wilt denken, moet je eerst aan je beste vriend(in) denken om vervolgens te ‘weten’ dat je niet aan hem/ haar wilt denken.

Zo heeft de uitspraak ‘Dit moet ik niet vergeten!’ een andere impact op ons dan de uitspraak ‘Dit moet ik onthouden!’ Of wanneer je zegt ‘Pas op, niet vallen!’ of dat je zegt ‘Blijf rechtop staan!’ Herken je al een aantal uitspraken uit je eigen taalgebruik?

Een tijd geleden is er onderzoek gedaan waarin men een groep mensen in een auto over een weg liet rijden. De instructie was: ‘Rij niet door de grote kuil.’ De andere groep kreeg de instructie: ‘Rij om de grote kuil heen.’ Het zal je nu wel niet meer verrassen in welke groep de meeste mensen zaten die de kuil in de weg wisten te vermijden.

Onze onbewuste mind volgt instructies op van de bewuste mind. Dit doet het veelal door het volgen van de interne voorstelling die wij ons (onbewust) maken. Dat wat na de ontkenning komt, creëert  dus onze werkelijkheid omdat onze onbewuste mind de ontkenning niet oppakt. Het is dus een verpakte opdracht van onze bewuste mind om te creëren wat we juist niet willen. Wellicht ken je de uitspraak:

Energy flows where attention goes!

Laten we een stapje verder gaan. Wanneer je zegt: ‘Ik wil geen stress meer’ of ‘Ik wil niet meer verdrietig zijn’, dan is dit een directe boodschap naar je onbewuste mind om stress en verdriet op te roepen. Dit heeft als resultaat dat je onbewuste mind op zoek gaat naar ervaringen van stress en verdriet. Gezien onze fysiologie, onze biochemische processen, die gelinkt zijn aan onze interne voorstellingen, gaan we ons automatisch ook zo voelen. Zeker als je hier lang genoeg aan blijft denken. Dus hoewel het je intentie niet was, creëer je nu stress en verdriet in je denken en voelen.

En we gaan verder….Als je weet dat je niet naar Amsterdam wilt, dan weet je nog niet waar je wel naar toe wilt. Doch als je weet dat je wel naar Amsterdam wilt, weet je dat je niet naar Rotterdam, Utrecht of iedere andere plaats wilt gaan. Je mind heeft een doel nodig. Dit is een andere reden waarom het belangrijk is om geen ontkenningen te formuleren wanneer je een doel wilt realiseren. Het weerhoudt je van dat wat je wel wilt. Positief formuleren van je doel geeft de richting aan naar wat je wel wilt. Kun je je voorstellen dat je anders letterlijk stil blijft staan en blijft ervaren wat je ervaart. In coaching gebeurt het vaak dat men heel goed kan uitleggen wat ze minder willen of niet willen. Echter wanneer je de vraag stel: ‘Wat wil je wel?’, dan stokt het. Hopelijk krijg je nu al een idee dat als je je doel dus niet kunt formuleren, je er geen interne voorstelling van kunt maken, waardoor je onbewuste mind niet in actie schiet en stil blijft staan. Juist daarom is het belangrijk dat je je doelen in positieve termen formuleert. Wat wil je wel in plaats van stress of verdriet. Op deze manier geef je je onbewuste mind een boodschap om te associëren met die ervaringen waardoor je denken en voelen op elkaar afgestemd wordt. Hoe helderder en duidelijker je je interne voorstelling maakt des te groter is de kans dat je je doel gaat behalen. Of anders gezegd in de werkelijkheid gaat creëren.

Als laatste willen we je de tip meegeven dat dit niet alleen geldt voor het verhaal wat je tegen jezelf vertelt. Welke uitspraken geef jij je werknemers, collega’s, vrienden of kinderen? Zeg je: ‘Kom niet te laat!’ of ‘Wees op tijd!’ Of zeg je: ‘Gooi dat tijdschrift niet weg!’ of ‘Bewaar dat tijdschrift voor me!’ Ook hierin kun je een groot verschil maken om je boodschap meer kans van slagen te geven.

We zijn benieuwd wat jou de komende tijd gaat opvallen in je eigen taalgebruik en welke impact en verschil dit zal hebben wanneer je hier bewust mee aan de slag gaat.

Veel plezier.

Gratis informatieavond

Kom je ook naar een gratis informatieavond van Response Instituut? Bij een gratis informatieavond wordt dieper ingegaan wat NLP en/of hypnose is en wat het voor jou kan betekenen. De informatieavonden worden doorgaans gehouden van 19:30 tot ongeveer 21:30. Natuurlijk is er genoeg ruimte om je vragen te stellen.

Meer informatie

Over de schrijver
Reactie plaatsen