Nijmeegse vierdaagse: Tip 4
Tip 4: Omgaan met pijn
We hopen dat je voorbereidingen voor de Nijmeegse 4-daagse voorspoedig verlopen. We geven je graag nog een laatste tip mee die je kan helpen wanneer je pijn ervaart tijdens het wandelen.
Herhaal het volgende:
A: Ik ervaar pijn.
B: Ik ervaar ongemak.
C: Ik ervaar een signaal dat aandacht nodig heeft.
Welke van de 3 uitspraken verzacht de ervaring met pijn het meest? Pijn is een onplezierige sensorische en/ of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade. Het is goed te beseffen dat pijn een signaalfunctie is. Pijn begint in de zenuwuiteinden door prikkelingen of beschadigingen van die zenuwen. De prikkels worden via de zenuwbanen doorgegeven aan het ruggenmerg en uiteindelijk aan de hersenen.
Wanneer we het over pijn hebben dan roept dit ieder mens andere associaties op. Wanneer we pijn ervaren, ervaren we stress. Ervaren we stress dan ervaren we spanning. En deze spanning heeft invloed op hoe we ons voelen. Spanning gaat vaak gepaard met negatieve gevoelens als frustratie, boosheid, angst en onmacht. Tja, niet echt gevoelens die je helpen tijdens het lopen van de Nijmeegse 4-daagse, toch?
Tijdens je wandeling kan het zijn dat je ongemakken gaat ervaren. Om de pijncyclus te doorbreken, geven we je hieronder een krachtige oefening die je gaat helpen om je ongemak te verzachten.
Let wel: Raadpleeg altijd je arts of dokter bij het aanhouden van pijnklachten!
Stap 1
Verander het woord pijn door het woord ongemak of signaal en spreek telkens in deze woorden.
Stap 2
Besef dat je ongemak een signaalfunctie is. Als het signaal gegeven is, ga dan met je aandacht naar andere delen van je lichaam en merk op hoe de rest van je lichaam voelt. Gezond, prettig, ontspannen, etc? Nu je weet waar het signaal vandaan komt en hoe de rest van je lichaam zich voelt, zul je merken dat het ongemak al minder is geworden. Zoals bij een van de vorige tips: Where attention goes energy flows.
De volgende stappen kun je best door iemand anders laten voorlezen. Sluit je ogen en ga comfortabel op een stoel zitten.
Stap 3
Vraag om een denkbeeldig hekje om de locatie van het ongemak te plaatsen.
Stap 4
Vraag welke kleur is het ongemak heeft. Meestal is dit rood of een donkere kleur. We zullen rood gebruiken voor de volgende stappen. Mocht het een andere kleur zijn dan vergt het wat meer creativiteit. Het principe is in ieder geval dat je van donker naar licht gaat.
Stap 5
Verander de kleur rood naar roze en geef een knikje als je dat gedaan hebt. Mocht bij stap 4 bijvoorbeeld zwart gezegd zijn, dan kun je de kleur grijs nemen. Het gaat erom de kleur af te laten zwakken naar lichtere kleuren.
Stap 6
Verander nu de kleur roze naar huidskleur en geef wederom een knikje als je dat gedaan hebt.
Stap 7
Verander nu de kleur van huidskleur naar wit en geef wederom een knikje als je dat gedaan hebt.
Stap 8
Verander nu de kleur wit naar doorzichtig/ transparant en laat me weten als je dat gedaan hebt.
Stap 9
Haal nu het hekje weg en laat me weten als je dat gedaan hebt. Merk op wat er nu anders is en voel je prettig en gezond.
Tip: Spreek in plaats over mijn voet of mijn arm in termen die voet of die arm daar. Hierdoor kun je meer afstand creëren van je ongemak.
We wensen je veel succes en vooral plezier met het lopen van de Nijmeegse 4-daagse. We hopen dat je de tips als waardevol hebt beschouwd.